Volkshotel, Oud Volkskrantgebouw, Amsterdam

ArchitectStudio Steenbruggen
SysteemStrikotherm COMFORT
VerwerkerWand- en Plafondafwerking Veerman en Kemper B.V.

Volkshotel: Hippe hotspot met een streepje in Strikolith stuc

Een prachtige paradox is het, het Volkshotel aan de Amsterdamse Wibautstraat. Hipper dan hip in een gebouw dat een halve eeuw geleden als een soort standbeeld voor de saaie zakelijkheid lijkt te zijn opgericht.

Architect Steven van Steenbruggen heeft het voormalig kantoorpand de 21e eeuw in getrokken met een aantal relatief eenvoudige ingrepen. Strippen en opnieuw aankleden. Schaars uiteraard, al kreeg de gevel wel een streepje in stuc met Strikolith producten.

Om de gevel leven te geven heeft de architect samen met Strikolith naar een oplossing gezocht. Na een uitgebreide zoektocht, waarbij veel monsters zijn gemaakt, kwamen ze uit op stucwerk met een patroon in verticale groeven. Dat zou hetzelfde effect moeten opleveren als de oude, betegelde gevel; een monolithisch vlak dat overgaat in een structuur als je dichterbij komt.

Aan Veerman & Kemper uit Volendam de uitdaging om de gestreepte gevels te stucen. Na veel proeven is Veerman & Kemper uiteindelijk uitgekomen op een spaan met een schuine hoek en tanden van 10 cm. Daarmee kregen zij de juiste structuur. Een andere uitdaging was de aanzet van de kam. Ze hebben één tand uit de kam gezaagd, omdat je anders telkens een tand in de laatste groef zou moeten zetten en de kam daarin naar beneden trekken. De specie zou dan al te hard zijn, waardoor de groef te grof of zelfs kapot getrokken zou worden. Dan worden de aanzetten zeker zichtbaar. Er moest dus gewerkt worden in slappe specie. Een mooi staaltje vakmanschap van dit stucadoorsbedrijf uit Volendam!

De gevel is voorzien van het Strikotherm Comfort Systeem en afgewerkt met een 10 mm dikke laag UAP waarin de groeven zijn getrokken. Vervolgens is deze behandeld met Pearlcoat, een tweelaags verfsysteem. Deze verf geeft de gevel zijn lichtgrijze kleur en zorgt ervoor dat de gevel langer fris blijft. Het is namelijk een afparelende verf oftewel een verf die ervoor zorgt dat het water niet op de pleisterlaag blijft liggen. Daardoor is er minder last van aanslag.

Dit betekent echter niet dat er helemaal geen onderhoud meer nodig is, maar het wordt zo wel langer uitgesteld. Wanneer er geen Pearlcoat zou worden aangebracht, dan is er meer kans op vervuiling en een groene aanslag op de gevel. Nu kan dit prachtige hotel volstaan met af en toe schoonspuiten en op termijn een keer opnieuw schilderen.

Bron: Mebest nr. 5 - 2014.