Renovatie 102 woningen Engellandlaan, Haarlem

ArchitectHans Wagner
VerwerkerBGI Afbouw & Stucadoors Volendam BV
SysteemStrikotherm COMFORT - Keramische steenstrips
AannemerHeddes/Ymere

Deze Haarlemse portieketagewoningen uit 1969 zijn volledig in een nieuwe , moderne en duurzame jas gestoken. In zijn ontwerp stond architect Hans Wagner voor de creatieve uitdaging om het monotone uiterlijk van de lange gebouwen nieuw leven in te blazen.  

Belangrijke doelen van deze renovatie waren energiebesparing, een stijging van Energielabel E/F tot B/C en verbetering van het woongenot van de huurders. Op basis hiervan is er  gekozen om de gebouwschil volledig te isoleren. Vanuit stedenbouwkundig oogpunt was de voorkeur van de architect om niet voor de veelgebruikte oplossing van isolatieplaten in combinatie met stucwerk te gaan, maar juist voor  Strikotherm COMFORT - Keramische steenstrips te kiezen.

De toplaag bestaat uit minerale steenstrips, afgestemd op de bouwfysische en thermische eigenschappen van het Strikotherm gevelisolatie systeem. Deze producten zijn bestand tegen wisselende weersinvloeden en hogere eisen aan omgevingen waar zwaardere gevelbelastingen te verwachten. Dit systeem heeft een langdurige levensduur en een onderhoudsarm karakter.

De volledige renovatie is voltooid terwijl de flat bewoond was, waardering voor het incasseringsvermogen van de bewoners mag hier niet  onvermeld blijven!