Renovatie Complex 20 Zeeheldenbuurt, Den Haag

ArchitectANA Architecten
VerwerkerDelstuc Stukadoorsbedrijf
SysteemStrikotherm Comfort

In opdracht van HaagWonen heeft ANA architecten een ontwerp gemaakt voor de vernieuwing van een negental stadsvernieuwingscomplexen uit de jaren tachtig in de Zeeheldenbuurt in Den Haag. Als pilot is in 2010 het eerste project, Complex 20, opgeleverd. Naast een opwaardering van de entreehal is de gevel verbeterd.

In het ontwerp van de nieuwe gevel heeft ANA architecten aansluiting gezocht met zowel de kenmerkende architectuur van de 19e eeuwse oorspronkelijke bebouwing van de Zeeheldenbuurt als met de stadsvernieuwingsarchitectuur uit de 20e eeuw die op veel plaatsen in de Zeeheldenbuurt is neergezet. Stucwerk op Strikotherm gevelisolatie.

De trespabeplating van Complex 20 is vervangen door wit stucwerk op isolatie. In het stucwerk is ornamentiek aangebracht die verwijst naar raamdetails van de 19e eeuwse bebouwing van de Zeeheldenbuurt. De uitwerking van deze ambachtelijke stuctechniek is in samenwerking met het Nederlandse Stucgilde en systeemhouder Strikotherm tot stand gekomen. De regenpijpen zijn in de nieuwe gevel weggewerkt.