Tip van Johan! Blokverband en schiftingen

05 april 2016

Een trend op het gebied van buitenstucwerk zijn blokverband en creatieve tekeningen op de gevel. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Strikoliths topdemonstrateur, Johan Kieboom, legt het uit: “Net voordat je de mortel gaat schaven, kun je starten met het maken van de schiftingen. Bij een mooi verband is het van essentieel belang dat er, tot in detail, wordt gewerkt met kaarsrechte en strakke lijnen. Een uitstekende mortel om blokverbanden mee te maken is Strikocem MEP+-it.”

Volg voor de perfecte schiftingen de volgende stappen:

Stap 1: Bepaal de maatvoering van je schiftingen
Hoe hoog en hoe breed wil je dat je schiftingen worden? Wil je bij een kozijn bijvoorbeeld een meer schuine schifting of alles kaarsrecht? Denk daar van tevoren goed over na!

Stap 2: Bepaal met behulp van bijvoorbeeld een smetlijn (draad met krijt) je schiftingen en zorg ervoor dat deze zich goed aftekenen in het stucwerk.

Tip van Johan - Smetlijn.jpg

Stap 3: Start met de horizontale schiftingen. Hiervoor gebruik je een schiftingsschop. Stel een geleider van hout onder de schifting op de juiste afstand zodat de schiftingsschop exact op de smetlijn komt.

Tip van Johan - Schiftingsschop.jpg

Stap 4: Verticale schiftingen trek je met behulp van een waterpas of bij schuine hoeken met een winkelhaak of mal.
Tip van Johan: Wanneer de mortel al te hard is geworden, maak dan gebruik van een schiftingskrabber.

Tip van Johan - Schiftingskrabber.jpg

Stap 5: Wanneer de schiftingen zijn getrokken, verwijder je de sinterhuid met een schuurraam. Dit kan gewoon over de schiftingen heen, de schiftingen zullen nu iets minder diep worden. Loop na het verwijderen van de sinterhuid nog met de schiftingsschop alle schiftingen na, zodat alle schiftingen de juiste diepte hebben of krijgen.

Stap 6: Het aanbrengen van de afwerklaag.
Dit kan uitstekend met Strikocem K13. De afwerklaag vol aanbrengen en de schiftingen volzetten. Direct na het opzetten de schiftingen weer met de schiftingsschop op de juiste dikte brengen, overtollige mortel verwijderen met een spacksmes of spaan en nogmaals de schiftingen nalopen met de schiftingsschop.

Tip van Johan: Let met het afspanen op dat je de randen van de schifting niet raakt.
Schuur vervolgens Strikocem K13 op met een spons. Probeer hierbij de scherpte van het profiel intact te laten. 

Tip van Johan: NOOIT DOEN: De schifting uitwassen met een kwast of bokkenpoot! Dit levert een slechter eindresultaat op.

Top