Detentiecentrum, Alphen aan de Rijn

VerwerkerBoeve Afbouw, Lemelerveld

De tijd van sombere kerkers ligt alweer ver achter ons; gevangenissen anno nu worden gewoon netjes afgewerkt. Dat er wel wat extra aandacht nodig is om een en ander in zo’n omgeving netjes te houden, zal geen verwondering wekken. Aan de afwerking van het nieuwe detentiecentrum in Alphen aan den Rijn werden dan ook wat strengere eisen gesteld dan wanneer het om bijvoorbeeld een kantoorgebouw was gegaan. Boeve Afbouw uit Lemelerveld deed de wanden en plafonds met spuitpleister die tegen een stootje meer kan.

Artikel Mebest

De aannemer liet de keus vallen op de combinatie Boeve Afbouw uit Lemelerveld en Strikolith. “Bij zo’n groot en uitdagend project als dit heb je een betrouwbaar afbouwbedrijf nodig met voldoende capaciteit. En over het product: “Strikolith kwam met een glad, hard product dat in een egale kleur te leveren was. Het hoeft dus niet te worden gesausd maar het kán wel; en dat is niet onbelangrijk. Bij Justitie kan er wel eens wat traditioneel worden gedacht, in de zin van dat je een pleisterlaag moet sausen. Die denkwijze probeer je dan te doorbreken, maar je moet er toch rekening mee houden.” Een ander pluspunt was dat het product van Strikolith kon worden verspoten; én het doorstond nog eens de meest extreme proeven. “We hebben er bijvoorbeeld koffie tegenaan gegooid en er met merkstiften op gekliederd en dat was na 2 tot 3 dagen nog te verwijderen.”
Spacks Innovance heet de bewuste spuitpleister. Een naam die de lading aardig dekt. Het product werd namelijk speciaal voor het project in Alphen aan den Rijn ontwikkeld. “Bij het eerste gesprek dat we met de aannemer hadden, hebben we aangehoord aan welke eisen het product moest voldoen. Dat klonk interessant en we besloten om te kijken hoe ver we konden komen”, blikt Hans van den Hoek van Strikolith terug. Een panklare oplossing kon hij namelijk nog niet bieden, die moest nog worden gemaakt. Erg veel tijd was daar niet voor, met een maand of twee moesten de onderzoekers/ontwikkelaars in Raamsdonksveer toch wel met het ei van Columbus komen. Gezien de eisen was het voor hen duidelijk dat de hardheid van een buitenpleister gewenst was. De basis werd uit het beschikbare assortiment gehaald, een kalkvrije variant. Diverse modificaties leverden een kunstharsgebonden pleister op die op alle punten aan de eisen beantwoordde. En toen ook nog eens de verwerkingstests - onder extreem slechte winterse omstandigheden - goed uitvielen, kon Boeve Afbouw aan de slag met de splinternieuwe spuitpleister Innovance. 
Gedurende het gehele traject kon Boeve Afbouw gebruik maken van technische ondersteuning door Strikolith.