Van Mearlant College, Den Bosch

ArchitectArchitecten aan de Maas
Verwerker L&L Totaal Afbouw
SysteemStrikotherm COMFORT
AfwerkingSpachtelpleister STAR mineraal
Pearlcoat


Van Maerlant aan de Onderwijsboulevard in ’s-Hertogenbosch is een vmbo-school met zo’n zevenhonderd leerlingen. De school ligt op een prominente locatie aan de Onderwijsboulevard, een omgeving met verschillende typen onderwijs voor met name mbo- en hbo-studenten. De voormalige huisvesting van de school voldeed niet meer aan de bouwkundige en onderwijskundige eisen. Architectenbureau Architecten aan de Maas maakte een plan waarbij de bestaande gebouwen in twee fasen gesloopt zouden worden waarbij het onderwijs doorgang kon vinden zonder tijdelijke huisvesting. Een deel van de bestaande school werd gesloopt en volledig nieuwgebouwd. In fase twee maakt het overgebleven deel van de school plaats voor de gymzaal. We spreken architect Roland van Bussel over dit bijzondere project en over de verbinding van het gebouw met de natuur. Een aspect waar fabrikant Strikolith op bijzondere wijze aan heeft bijgedragen.
 

Drie ontwerpbepalende aspecten

‘Juist omdat het overige onderwijs aan de Onderwijsboulevard specifiek voor oudere leerlingen is, hebben wijervoor gekozen om het omliggende terrein als een park in te richten. De insteek van het stedenbouwkundige ontwerp is dat dit park rust en veiligheid geeft in die hele drukke omgeving,’ vertelt Van Bussel. ‘Daarnaast is persoonlijke ontwikkeling de ruggengraat van deze school. Daarom wordt er, naast het leren zelf, volop aandacht gegeven aan de ontwikkeling van zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Dat doet het Van Maerlant onder meer met het maken van theater. Reden voor ons om in het hart van de school een prachtig theater in te richten dat al opvalt zodra je het terrein op komt lopen. Een derde aspect is het zelfsturend en -lerend onderwijs dat het Van Maerlant nastreeft. Naast klassikaal onderwijs wordt er ook vol ingezet op zelfsturend en -lerend onderwijs. Ook dit aspect is meegenomen in het ontwerp.’

Matchen ontwerpbepalende aspecten

het idee van de gevel van de nieuwe school was niet dat deze moest aansluiten op de stedelijke omgeving van de Onderwijslaan, maar juist op de verstilde groene buitenruimte op het terrein. De gesloten geveldelen bestaan daarom uit twee elementen: baksteen en stucwerk. We hebben ervoor gekozen om de platte hoogkantzijde van de baksteen te gebruiken waardoor de frog zichtbaar wordt. Deze manier van metselen geeft de gevel meer reliëf en maakt de gevel figuurlijk zachter. Op plaatsen waar het gebouw in aanraking komt met het park, kozen we voor een zacht groene uitstraling. De kleur zorgt voor extra verbinding met de groene omgeving.’ Het gevelisolatiesysteem is van Strikolith. Vooroplopend fabrikant en leverancier van gevel-, wand- en plafondafwerkingen en sparringpartner voor architecten. ‘We zochten een afwerking die zowel aan het kleurbeeld kon voldoen, onderhoudsvriendelijk was en binnen de vierkante meterprijs zou passen. Strikolith voldeed met haar gevelisolatiesysteem aan alle voorwaarden.’ Van Bussel heeft het over het Strikotherm gevelisolatiesysteem COMFORT van Strikolith. Dit is afgewerkt met Spachtelpleister STAR Mineraal 2 mm, en met Strikolith Pearlcoat als topcoat. Strikolith Pearlcoat is een waterafstotende, zelfreinigende afbouwverf met een afparelend effect. Voor deze afbouwverf is gekozen voor een zacht groene kleur.