Zwembad hart van zuid, Rotterdam

ArchitectKraaijvanger Architects
VerwerkerLT Afbouw
AannemerBallast Nedam
SysteemStrikotherm COMFORT
AfwerkingStrikotherm Spachtelpleister STAR mineraal
Strikolith Pearlcoat

 

Zwembad Charlois wordt echt een 'Zwembad Plus'. Naast een 25-meterbad komt er namelijk ook een 50-meter wedstrijdbad, het eerste in Rotterdam. Het zwembad wordt vooral gebruikt voor wedstrijden, schoolzwemmen en recreatief zwemmen, al dan niet in verenigingsverband. Ook zijn er activiteiten gericht op doelgroepen, bijvoorbeeld ladies only zwemmen en zwemmen voor ouderen, gezinnen en jongeren.

In het bruisende centrum van Rotterdam-Zuid is dit prachtige zwembad gerealiseerd. Uiteraard wil de Gemeente Rotterdam met de renovatie van Zwembad Charlois de lokale gemeenschap stimuleren om meer te gaan bewegen, maar daarbij hoeft de uitstraling van de gevel natuurlijk niet op de tweede plaats te komen.

Vincent van der Meulen van Kraaijvanger Architects uit Rotterdam heeft de wensen van de Gemeente Rotterdam omgezet in een duurzaam zwembad met een hoog energielabel en een eigentijdse uitstraling. Een zwembad is een energievreter dus het gebouw moest goed geïsoleerd worden om het energieverbruik te beperken. Om die reden is gekozen voor een Strikotherm gevelisolatiesysteem. Het systeem dat is gebruikt, is Strikotherm gevelisolatiesysteem COMFORT met isolatieplaten in diverse diktes, waarmee het unieke karakter van de gevel kon worden vormgegeven. De gemeente Rotterdam heeft voor dit project een GPR-eis, een duurzaamheidslabel, gesteld die Kraaijvanger Architects mede dankzij het Strikotherm gevelisolatiesysteem heeft overtroffen.

Als afwerking van de gevel is gekozen voor Strikotherm Spachtelpleister STAR mineraal: een dunne minerale sierpleister die versteend met de ondergrond (de mortelweefsellaag) waardoor er een technisch sterk en solide systeem ontstaat. Daarnaast is er met deze minerale sierpleister een afwerking mogelijk in verschillende structuren. Zowel traditionele als moderne eindeffecten kunnen door verschillende applicatietechnieken gerealiseerd worden.

Om de gevel nog beter te beschermen tegen invloeden van buitenaf is deze voorzien van Strikolith Pearlcoat, een dampopen verfsysteem. Dit afparelende verfsysteem heeft alle natuurlijke eigenschappen van een minerale verf, is algwerend, maar heeft daarnaast ook een zelfreinigend karakter, dat de Strikolith ontwikkelaars van deze verf ‘het Strikoxan-effect’ noemen. Dit Strikoxan-effect creëert op de gevel een nieuwe microstructuur met een oppervlaktespanning waardoor waterdruppels samentrekken. Het geveloppervlak wordt met de Strikolith Pearlcoat superhydrofoob. Bij regen rollen de waterdruppels afparelend over de gevel en hechten zich aan de verontreinigingen en vuildeeltjes van de gevel. De gevel blijft dankzij de toepassing van Strikolith Pearlcoat langer schoon en duurzaam droog. De liggende delen zijn voorzien van Strikolith NeverWeather Liquid als extra verzegeling.

Kraaijvanger Architects wilde een gevel waar reliëf in zit en dit op een manier detailleren die uiterst onderhoudsvriendelijk is. Dit was ook een belangrijk punt van consortium Ballast Nedam en Heijmans. De nieuwe gevel is geïnspireerd op de bestaande gevel. Dit is te zien aan het ritme, de kleurstelling en de dieptewerking. Het gebouw wordt hierdoor één geheel.

De inspiratiebron van Kraaijvanger Architects voor dit zwembad is het ontwerp van het originele pand uit de jaren 50 in combinatie met de stoere en industriële architectuur die Rotterdam-Zuid kenmerkt. Van der Meulen heeft bij de detaillering de raampartijen zodanig geïntegreerd dat deze er in de avond uitzien als een waterglinstering. Op die manier worden het water van binnen en de glinstering van buiten samengebracht tot een eenheid.

Rotterdam is weer een prachtig zwemcentrum rijker waarbij gelet is op duurzaamheid, milieu en uitstraling middels speelse verdiepingen in de gevel. Kraaijvanger Architects, LT Afbouw en Strikolith hebben wederom gezorgd voor een knap staaltje vakmanschap!