Meander, Nijmegen

ArchitectPieter Oosterhout Buro voor Architektuur
VerwerkerStukadoors- en Afbouwbedrijf M. van der Looy
AannemerGiesbers-Wijchen Bouw B.V.
AfwerkingSpachtelpleister BGI

Het gebouw was technisch en voor het gebruik verouderd. Inpandig is het pand gemoderniseerd en van meervoudige woonruimten verbouwd naar zelfstandige studio’s. Voor de energetische verduurzaming zijn gevels en dak geïsoleerd en kozijnen vervangen. Gezien de doelgroep gelden hoge eisen aan de gevels op grond van veiligheid en toegankelijkheid. De Meander is visueel het entreepand van het terrein, het gebouw staat solitair, omgeven door grote objecten. De renovatie is aangegrepen om een meer sculpturaal, alzijdig gebouw te maken, passend in de omgeving. De nieuwe curven Meanderen naar de buitenwereld. Dit geeft de gevels gelaagdheid en plasticiteit.

Een subtiele belijning in het stucwerk en de blauwgrijze tint geven de gevels een vriendelijke uitstraling. Aluminium kozijnen zijn uitgevoerd in grijs/brons metallic, subtiel constrasterend met de gevels. Ventilatieroosters zijn opgenomen in de kozijnen in wisselende blauwtinten voor een meer individueel karakter van de studio’s. De gerenoveerde Meander zorgt voor een comfortabele, eigentijdse woonomgeving en draagt bij aan het welzijn en herstel van haar bewoners. 

© michel kievits fotografie